• HAZ

Özel Eğitimde Mesleki Bilgilendirme Semineri gerçekleştirildi

Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsünün düzenlediği “Özel Eğitimde Mesleki Bilgilendirme Semineri” 16-20 Haziran tarihleri arasında 200 özel eğitim öğretmeninin katılımı ile gerçekleştirildi. 16 Haziran Pazartesi günü Öğrenci Merkezi Salon 2009’da açılışı yapılan  seminere Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim H. Diken, Engelliler Araştırma Enstitüsü öğretim üyeleri ve  öğretmenler katıldı.

Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı açılış konuşmasında, “Eğitim işinin ne kadar kıymetli, onur verici ve meşakâtli bir iş olduğunu biliyorum. Hele ki bu sizlerin icra ettiği özel eğitimin ise kıymeti ölçülecek gibi değil. Geçen hafta sonu Engelliler Araştırma Enstitüsü ve Spor Bilimleri Fakültesinin birlikte düzenlediği 10 hafta sonu süren “Spor Akademisi” etkinliğindeydik. Çocuklarımızı spor faaliyetleri ile topluma entegre etmeye yönelik bir faaliyet olan bu etkinlikte, onları izlemek bizi çok duygulandırdı ve umutlandırdı. O yüzden özel eğitimin değeri bu konuda çok önemlidir.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre özel gereksinimli birey oranının Türkiye’de yüzde 12,29 olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kaplancıklı konuşmasına şöyle devam etti: “Bu oran ülkemizde 8,5 milyon bireye denk geliyor. Bu rakamlar da sizin öneminizi ortaya koyuyor. Özel eğitim, Anadolu Üniversitesinin marka değerlerinden biridir. Üniversitemizin özel eğitim birimleri ve programları ile Türkiye’de bir marka olduğunu düşünüyorum. Ben birçok aile ile bu konuda yakın temas kuruyorum. Bu yüzden Eskişehir’e tayinlerini yaparak, yavrularının özel eğitimini buradan aldıran aileler var. Bizim amacımız da ulaşabildiğimiz aile sayısını artırmak. Bu etkinlikte emeği geçen başta İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Engelli Araştırma Enstitümüzün Müdürü Prof. Dr. İbrahim H. Diken hocamız olmak üzere, tüm Enstitü öğretim üyelerimize ve değerli katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.”

Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı’nın ardından Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen konuşmasını gerçekleştirdi. Özen, “Eğitimde sadece bir önceki uygulamayı geride bırakarak bir şey elde edilemez. Sürekli olarak kendimizi yenilememiz gerekir. Özellikle de bu konu özel eğitim ise ve özel eğitim alanında hizmet veriyorsanız bu konunun bizim için önemi daha büyüktür. Ülkemizde son zamanlarda bir değer ifade etmeye başlayan özel eğitim, daha öncesinde bu kadar toplum içerisinde ortaya çıkmıyordu. Son yıllarda özel eğitime verilen önem kayda değerdir. Özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere, yaşları ne olursa olsun belirli sosyal haklarla toplum içerisinde hak ettikleri imkânların sağlanıyor olması son derece önem arz etmektedir. Ayrıca Türkiye’de ve Eskişehir’de özel eğitime gereksinimi olan çocukların Anadolu Üniversitesinin verdiği imkânlar çerçevesince istenilen eğitimi alması bizleri gururlandırıyor.” dedi.

Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim H. Diken ise alanında Türkiye’de ilk ve tek olan, Engelliler Araştırma Enstitüsünün 20 yılı aşkın bir süredir gerek uygulama gerekse araştırma hizmetleri ile özellikle 0-6 yaş arasındaki gelişimsel destek gereksinimi olan çocuklara, ailelerine ve eğitimcilere Eskişehir ve Türkiye genelinde hizmetler verdiğini belirtti.

Prof. Dr. Diken, “Oluşturduğumuz yeni vizyon ve misyon ile amacımız daha fazla çocuğa ve aileye ulaşmak, elde ettiğimiz bilimsel bilgileri daha çok uzman ve eğitimci ile paylaşarak nitelikli, pratik ve somut yayınlar üretmektir. İşte bu etkinliğin amacı da budur. 5 gün içerisinde toplam 25 saat sürecek bu mesleki bilgilendirme seminerinde, enstitümüzden 10 öğretim üyesi farklı konularda öğretmenlerimize güncel ve bilimsel bilgileri aktaracaktır. Bu tür çalışmalarımız önümüzdeki dönemlerde daha yaygın ve kapsamlı bir şekilde devam edecektir. Bu seminerin hepimiz açısından başarılı geçmesini diler emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.